Ο προγραμματισμός υπάρχει παντού πλέον και έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Τα προγράμματα που δημιουργούνται με τον προγραμματισμό έχουν πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας , όπως στις τραπεζικές συναλλαγές , στους ιστότοπους , στις παιχνιδομηχανές, ακόμα και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως η τηλεόραση, το πλυντήριο και αλλά πολλά. 

Τι είναι όμως ο προγραμματισμός; Ο προγραμματισμός, με απλά λόγια είναι οι οδηγίες που ακολουθεί ο υπολογιστής. Τα πρώτα προγράμματα που γράφτηκαν ήταν σε γλώσσα μηχανής, δηλαδή μια ακολουθία αριθμών από 0 και 1, την οποία μπορεί να καταλάβει ο επεξεργαστής. Μια μηχανή μπορούσε εύκολα να καταλάβει ένα τέτοιο πρόγραμμα, όμως ένας άνθρωπος, ακόμη και αν ήταν ειδικός έβρισκε αρκετά δύσκολη την κατανόηση του.

 Το παραπάνω γεγονός, γέννησε την ανάγκη δημιουργίας γλωσσών οι οποίες μπορούν να κατανοηθούν από τον χρήστη αλλά και από τον υπολογιστή.  Επινοήθηκε λοιπόν μια συμβολική γλώσσα για τις εντολές που καταλάβαινε ο υπολογιστής και γράφτηκε ένα συμβολομεταφραστικό πρόγραμμα (assembler), που μετέτρεπε ένα πρόγραμμα συμβολικής γλώσσας σε ένα πρόγραμμα σε γλώσσα μηχανής. Από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτοι υπολογιστές, δημιουργήθηκαν πολυάριθμες (πάνω από 1000) γλώσσες και κάθε χρόνο γίνονται όλο και περισσότερες.

Η δυνατότητα της χρήσης του προγραμματισμού σαν εργαλείο διδασκαλίας ξεκίνησε να ερευνάται ήδη από τη δεκαετία του 1960 από έναν μαθηματικό, τον Seymour Papert. Εμπνεόμενος από τη θεωρία της γνωστικής ανάπτυξης του Jean Piaget, ο Papert δημιούργησε την πρώτη εκπαιδευτική γλώσσα προγραμματισμού, τη Logo, η οποία προοριζόταν για τη διδασκαλία της πληροφορικής και των μαθηματικών. 

Πλέον οι γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση είναι συνήθως οπτικοποιημένες, δηλαδή οι εντολές αναπαρίστανται οπτικά με ή χωρίς καθόλου κείμενο. Για να προγραμματίσει κανείς, επιλέγει μία εντολή τύπου drag & drop και στη συνέχεια, τις συνδέει με λογικό τρόπο, δημιουργώντας έτσι ένα πρόγραμμα. Μαζί, θα ανακαλύψουμε την μαγεία του προγραμματισμού και θα δημιουργήσουμε τα πρώτα μας προγράμματα!

ili's Playground

CodingMadeEasy();

Ανακαλύψτε το μαγευτικό κόσμο του προγραμματισμού!